Az oldal töltés alatt…

Az azbeszt az ásványi eredetű magnézium-szilikátok egy csoportjának gyűjtő elnevezése, amelyek különleges szálas szerkezetet mutatnak, tűszerű kristályokból épülnek fel. A rendkívül vékony elemi szálak átmérője a milliméter ezredrészénél is kisebb, és éppen ez okozza veszélyességüket, mert a légutak szűkebb szakaszaiban elakadhatnak, de lejutnak a tüdő úgynevezett léghólyagocskáiba is, melyeket átszúrva károsítják a mellhártyát. Az azbeszt okozta egészségkárosodás hosszú lefolyású, többségében halálos kimenetelű. Okozhat úgynevezett azbesztózist, valamint mesotheliómát, amely a mell-, a hashártya daganatos betegsége, továbbá hörgő-, gyomor-, bélrendszer-daganatot is.

A 12/2006. (III. 23.) EüM rendelet az azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről alkalmazásában azbesztnek minősülnek az alábbi rostos szerkezetű szilikátok:

 • aktinolit azbeszt, CAS-szám 77536-66-4,
 • amozit (grünerit) azbeszt, CAS-szám 12172-73-5,
 • antofillit azbeszt, CAS-szám 77536-67-5,
 • krizotil azbeszt, CAS-szám 12001-29-5,
 • krokidolit azbeszt, CAS-szám 12001-28-4,
 • tremolit azbeszt, CAS-szám 77536-68-6.

Azbeszttartalmú termék: az olyan termék, amely a fentiekben felsorolt rostok valamelyikét tartalmazza;

A súlyos veszély miatt Magyarországon 1992 óta tilos a legveszélyesebbnek tartott kékazbeszt (krokidolit) felhasználása. A krizotil (fehérazbeszt) tartalmú termékek előállítása, felhasználása 2005. január 1.-ig volt megengedett. Azóta minden azbeszttartalmú termék felhasználása előállítása szigorúan tilos! Azonban ezen időpont előtt az azbeszt felhasználása rendkívül sokrétű volt és az akkor készült termékek még ma is fellelhetők a környezetünkben. Így a munkahelyi azbeszt-expozíció már csak bontás, karbantartás, javítás kapcsán jöhet szóba.

Azbesztet az alábbi épületanyagok tartalmazhatnak:

 • szórt szigetelőanyagok /pl. könnyűszerkezetes épületek, vagy pincefödém/
 • hőszigetelő-anyagok /pl. csövek, kazánok/
 • azbesztcement termékek /pl. hullámpalatető, síklemezek, csőidomok/
 • azbesztzsinórok
 • tömítő lemezek

A legveszélyesebb a szórt azbesztszigetelés, mivel a laza állagú anyagból az azbesztrostok sokkal könnyebben szabadulnak fel, mint az azbesztcement termékekből, amelyekben az azbesztrostok kötött állapotban vannak.

Az azbeszt veszélyességét növeli, hogy hatása nem ismerhető fel azonnal, a megbetegedés az azbeszt hatásának való kitettség kezdetétől számított 10-40 év alatt alakulhat ki. Emiatt a munkavállalókban nehezen alakul ki veszélyérzet az azbeszttel kapcsolatban. Így a munkáltató fokozottan felelős a munkavédelmi szabályok betartásában, és betartatásában, az érintett dolgozók tájékoztatásában.

Cégünk vállalja épületekbe, építményekbe beépített azbesztrost tartalmú szerkezetek (szigetelések, tömítések, azbesztpala csővezetékek, tetőhéjazatok, stb.) feltárását, bontását, teljeskörű mentesítését, valamint a bontási munkaterület légterében szál­ló azbesztrost kon­cent­rá­ciójának műszeres meg­ha­tá­ro­zá­sát.

Várjuk Önt irodánkban!

Várjuk érdeklődését a +36-33-555-677-es telefonszámon, a +36-33-555-678-as faxszámon, illetve az airmetric@airmetric.hu e-mail címen. Szolgáltatásainkról ajánlatot kérhet személyesen is, a 2534 Tát, Hősök tere 2. szám alatt lévő irodánkban.