HACCP felülvizsgálata, működő rendszerek karbantartása
A 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESzCsM együttes rendelet és a 852/2004/EK rendelet értelmében a “HACCP rendszerek működésének felülvizsgálatát időszakonként (minimum évente) el kell végeztetni” a rendszerek felügyelő eljárásának (6. alapelv), valamint igazoló eljárásának (7. alapelv) részeként.
Lehet, hogy Önöknél korábban már kiépítésre került a HACCP Élelmiszerbiztonsági rendszer, ami azóta is többé-kevésbé működik, de a kiépítése óta többféle változás történhetett:
- üzem-egység átalakítás,
- termékbővítés,
- gépvásárlás,
- technológiamódosítás,
- új dolgozók belépése,
- törvényi változások
A fenti esetekben, valamint évente a HACCP rendszert felülvizsgálni szükséges.
A felülvizsgálat során jegyzőkönyvet készítünk a meglévő állapotról és javaslatokat teszünk a HACCP rendszer ésszerű módosítására, dokumentációs könnyítéseire. A felülvizsgálat alkalmával a közös tapasztalatok, esetleges javaslatok alapján végezzük el a rendszerek, vagy naplók módosítását a jelentkező igények szerint.
A felülvizsgálat menete:
- A működtetett rendszer folyamatainak és dokumentációjának áttekintése
- A kritikus pontok szabályozottságának áttekintése.
- A dokumentáció gyakorlati alkalmazhatóságának javítása szükség szerint.
- A felülvizsgált egység tevékenységének bővülése vagy szűkülése esetén a már meglévő HACCP rendszert a megváltozott folyamat szerinti módosítása.
- Termékskála bővülés esetén az új termékre is elkészítjük a folyamatábrát és a veszélyelemzést, és létrehozzuk a szükséges dokumentációt.
- A helyi adottságok megváltozása esetén is módosítjuk a rendszert.
- A törvényi változások szerinti módosítások elvégzése is szükséges lehet.
- Helyszíni higiéniai és élelmiszerbiztonsági állapotfelmérés elvégzése, jegyzőkönyvbe foglalása.